Proffsboxning: Hur ser det ut idag?

Proffsboxningen har dalat något i intresse. Det beror till en viss del att det inte längre är amerikanska och brittiska storstjärnor som Lennox Lewis, Evander Holyfield och Mike Tyson som dominerar. Precis som det är med andra sporter, växer de som mest när länder med stor ekonomi producerar riktigt stora profiler. USA är i särklass störst när det gäller att veta hur man gör underhållning av en idrott.

Proffsboxning

De kan sin sak och gör stora pengar på det. Det är inte speciellt många i USA som vill se två ryssar stå och slå varandra på boxningsringen. Det kan man kanske se på TV eller YouTube, men inte betala pengar för. USA driver boxningen framåt på den internationell arenan. Hela boxningsvärlden befinner sig i ett starkt behov av amerikanskt intresse och pengar. Det får man först när amerikanarna tar tillbaka tronen.

Proffsboxningens organisation är inte lika enkel att begripa som upplägget inom fotboll och tennis där FIFA och ATP står för det mesta. Det finns en tydlig ranking och struktur för dessa sporter som alla följer. Så är inte fallet med boxningen. Här hittar du minst sju olika organisationer som alla har sin eget rankningssystem. Dessutom kronar alla sina egna mästare. De som syns mest heter IBF, WBC, IBO och WBO. Vladimir Klitjko är mästaren enligt WBPF, WBO, IBO och IBF. Ruslan Tjagaev är mästaren enligt WBA. Kanadensaren Bermane Stiverne innehar WBC:s mästarbälte.

Generellt sett verkar trenden inom boxningen gå mot allt större dominans av boxare från Östeuropa – Ryssland, Ukraina och Uzbekistan. Det kunde man inte ana för tjugo år sen när amerikansk dominans var total. Det återstår att se om det kommer att ändras. Vem vet vad som händer om tio år? Då är det kanske Kina som sätter ribban.