Pengaspel och boxning

Idag går det att satsa pengar på det mesta. Gillar du aktier, spelar du på aktiemarknaden. Gillar du sport, spelar du oftast på fotboll eller tennis. Det finns många olika idrotter som det går att betta på – allt från cricket till darts. Boxning är inget undantag. Har du sett filmen ”Snake Eyes” med Nicolas Cage, kommer du säkert ihåg att filmens handling byggdes kring en läggmatch just i boxning.

Boxningsmatch

Ali vs Liston – en läggmatch?

Det som troligen inspirerat filmskaparna till Snake Eyes var matchen mellan den store Muhammed Ali och boxaren Liston år 1965. Ali vann matchen på knock. Problemet var att majoriteten av åskådarna kände sig lurade. De tyckte inte att slaget som sedan fick namnet ”fantomslaget” i medier var tillräckligt hårt. Liston har senare erkänt i en intervju att han gick ner med flit eftersom han var rädd för en del människor i Alis närmaste kretsar. Vi kommer tyvärr aldrig att ta reda på sanningen eftersom boxare sällan säger något annat än det som skapar rubriker.

Boxningen bättre sanktionerad

Idag är boxningen inte lika påverkad av läggmatcher. Det kontrolleras hårt av olika oberoende organisationer. Ett exempel på dessa är FederBet – en stor paraplyorganisation med 400 medlemmar. Dessutom blir det allt svårare att lura oddsättarna som följer alla placerade spel ”live”. Så fort de upptäcker något mönster, blockas spelet på en viss marknad och en intern utredning sätter igång. Andra marknadsaktörer informeras såklart omgående om upptäckten genom ett specialbyggt dataprogram.

Nya teknologier och nya vadslagningsmetoder gör det möjligt att vara rätt säker på att läggmatcher inte längre förekommer i samma utsträckning som tidigare. Du kan placera dina spel på boxning hos de flesta online platser. Handlar det om en stormatch där bröderna Klitjko eller Tjagaev deltar, kan du vara stensäker på att inget skumt kommer att hända.