Från boxare till naprapat

Det fanns en tid då Velo Koskela var en av landets bästa boxare. Numer har Velo Koskela skolat om sig och blivit naprapat och uppfinnare. Den senaste i raden av uppfinningar är en vadmuskeltöjare. Uppfinningen går ut på att sträcka ut vadmuskeln vilket har hjälpt många idrottsmän som haft problem med exempelvis fotleder och korsband.

Koskela kom på idén när han och några kurskamrater pratade om problematiken med stela fotleder som uppkom i samband med träning. Det är också en orsak till att korsband går av. Den här sortens vadmuskeltöjare fanns inte då. Stela fotleder och korsbandsskador hänger ihop, berättar han för SVD Sport. Här hjälper inte vanlig stretching.

Velo Koskela tog tre SM-medaljer och EM- brons när han var aktiv boxare och tävlade. När den karriären var slut utbildade han sig till naprapat. Vadmuskeltöjaren är hans första uppfinning relaterad till idrott.

Koskela har testat uppfinningen på handbolls- och fotbollslagen i Skövde där han verkar och den har visat på ett bra resultat. När man arbetar som naprapat som Velo Koskela gör får man dagligen komma i kontakt med personer som främst har problem med stöd- och rörelseorganen. Naprapaten får sedan leta efter de underliggande orsakerna till smärtan. Det betyder exempelvis inte alltid att anledningen till att huvudvärken sitter just i huvudet.
Naprapati

När naprapaten kommit fram till och diagnostiserat problemet kan behandlingen och rehabiliteringen börja. Det finns ett antal olika behandlingsmetoder en naprapat brukar använda sig av. En naprapat använder alltid sina händer som verktyg. Här kan du läsa mer om vad en naprapat gör.

En naprapat utför bland annat:

  • Akupunktur
  • Triggerpunktsbehandling
  • Justering av stela leder
  • Rätta till anledningen till dina smärtor

Du kan också få rådgivning och information angående hur du ska röra dig på rätt sätt och varför din kropp reagerar som den gör i vissa situationer.