Därför hoppar boxare hopprep

Vi har alla sett klipp på boxare i film och i verkligheten när de hoppar hopprep. Och många har nog frågat sig själv varför. Anledningen till detta är inte utan en bra förklaring och här tar vi en snabb titt på detta.

En stor fördel med hopprepet är att det är ett förhållandevis billigt redskap. Man behöver inte lägga ut mycket pengar för att få något riktigt bra som också håller länge. Detta är alltid väldigt välkommet, oavsett vad man talar om. Men det är knappas anledningen bakom varför just boxare använder hopprepet så mycket.

Hopprepets del inom boxning sträcker sig många årtionden tillbaka. Det är en sådan etablerad del av boxningen att många boxare är experter på hanteringen av detta träningsredskap.

Fotarbetet är en av de huvudsakliga anledningar till varför hopprep är så effektiv träning. De använder dock en variant av hoppning som bättre efterliknar fotarbetet man använder sig av under en boxningsmatch. I denna hoppteknik skiftar man vikten lätt från ena foten till den andra med varje hopp. Men mer än bara efterlikna fotarbetet i ringen hjälper det även hopparen att konservera energi.

I samband med fotarbetet hjälper även hopprepsträningen till att utveckla bättre explosivitet i underbenen. Som man blir snabbare med att hoppa kommer man även kunna bli snabbare i ringen.

Att hoppa hopprep är också bra konditionsträning. Och till skillnad från exempelvis löpning har hopprep fördelen att boxaren även får träna armarna, axlarna och handlederna. Detta betyder att de tränar fler av de muskler som boxaren får mest användning för i sin sport.

Men fördelarna slutar inte bara där. Hopprep är också bra för koordinationen. Vilket alla boxare behöver lägga ned tid att träna upp. Och medan det finns andra övningar som också kan träna koordinationen får man ju som sagt mycket annat på köper när man hoppar hopprep.